Merhaba ben Ruwech,
Gözüme en çok çarpan şeylerden biri "de"nin yanlış yazımı oluyor. Bu yüzden ordan burdan toplama, biraz da kişisel bilgilerle bir rehber hazırlayayım dedim. Belki birilerine bir faydası dokunur.
"Dahi" anlamındaki “de”nin ayrı yazılması birçok kişiye oldukça kafa karıştırıcı görünüyor olmalı. Şimdi size çok basit bir şekilde örnek vereceğim nerede ayrı nerede birleşik yazacağınıza dair.
Eğer “de” veya “da”yı cümleden çıkarırsanız anlam saçmalaşıyorsa, o “de” veya “da”nın birleşik kalması gerekiyor demektir. Ancak eğer “de” veya “da”yı ayrı yazdığınız cümlelerden çıkardığınızda anlamda pek bir kayıp olmuyorsa, ayrı yazılacak demektir.
Örnek vermek gerekirse;
Şimdi “da”-“de”nin hem birleşik hem de ayrı yazıldığı cümle örneği vereceğim. Daha kolay anlayacaksınız.
Gözüme en çok çarpan şeylerden biri "de"nin yanlış yazımı oluyor. Bu yüzden ordan burdan toplama, biraz da kişisel bilgilerle bir rehber hazırlayayım dedim. Belki birilerine bir faydası dokunur.
"Dahi" anlamındaki “de”nin ayrı yazılması birçok kişiye oldukça kafa karıştırıcı görünüyor olmalı. Şimdi size çok basit bir şekilde örnek vereceğim nerede ayrı nerede birleşik yazacağınıza dair.
Eğer “de” veya “da”yı cümleden çıkarırsanız anlam saçmalaşıyorsa, o “de” veya “da”nın birleşik kalması gerekiyor demektir. Ancak eğer “de” veya “da”yı ayrı yazdığınız cümlelerden çıkardığınızda anlamda pek bir kayıp olmuyorsa, ayrı yazılacak demektir.
Örnek vermek gerekirse;
- Ben de geleceğim. > Ben geleceğim.
- Fatma okulda bugün. > Fatma okul bugün.
Şimdi “da”-“de”nin hem birleşik hem de ayrı yazıldığı cümle örneği vereceğim. Daha kolay anlayacaksınız.
- Sizin mağaza da satıldı. (Burada satılan şey mağaza.)
- Sizin mağazada satıldı. (Burada satılan şey mağaza değil, satışın yapıldığı yer mağaza.)
- Bende kalem var. > Ben dahi kalem var.
- Ben de geleceğim. > Ben dahi geleceğim.
- Eylemlerden (fiillerden) sonra gelen “de” her zaman ayrı yazılır. “Gel de gidelim.”
- Ayrı yazılan “de” ve “da” asla “te” ve “ta” şeklinde yazılmaz. “Gidip te gelmemek var.”- “Gidip de gelmemek var.”
- Veya anlamına gelen “ya da” kelimesindeki “da” ayrı yazılır.
- “De” ve “da” bağlacını kendisinden önceki sözcükten kesme ile ayırmak yanlıştır. “Ayşe’de geldi.” - “Ayşe de geldi.” (Kesme işaretine değinmişken, eğer bir şey özel isim değilse kesme işareti kullanılmaz. Örn: Lise'de (hatalı kullanım.)